Férfimeddőség – 4 meglepő ok, ami meddőséget okozhat férfiaknál!

Hazánkban a meddőség mára minden ötödik párt érint. A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken.

 

A férfimeddőség okai

  1. A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezők.
  2. Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (női) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzőképességet.
  3. A gyermekvállalás kitolódása is kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nőről van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínűséggel lesz szülő, ráadásul a magzati fejlődési rendellenességekre is kisebb lesz az esély.
  4. A férfimeddőség hátterében állhat fejlődési rendellenesség, anatómiai eltérés, genetikai probléma, endokrinológiai vagy érrendszeri betegség, gyulladás, fertőzés, sérülés, korábbi betegség vagy műtét szövődménye, illetve akár bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

 

Milyen módszerek segíthetnek?

A nemzőképesség elhízottak esetében testsúlycsökkentéssel, testmozgással, illetve egészséges táplálkozással javítható. Ha ez nem vezet célra, a hormonális és nem hormonális kezeléstől az endoszkópos, illetve a mikrosebészeti műtétekig többféle megoldás is szóba jöhet. Amikor viszont már semmilyen módszerrel nem tudnak olyan spermiumot izolálni, amivel meg lehet termékenyíteni egy petesejtet, donorsperma felhasználása is lehetséges.

 

(Forrás: benu.hu)

A cikket a termékenység szakértője a mrpotencia.hu oldal tette közzé.